Усложнения на диабета

Диабетът е хронично метаболитно разстройство, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар в резултат на неспособността на тялото да произвежда или ефективно да използва инсулин. С течение на времето неконтролираният диабет може да доведе до различни усложнения, които засягат множество органи и системи в тялото. Тези усложнения могат значително да повлияят на здравето и качеството на живот на индивида. За хората с диабет е изключително важно да разбират и управляват тези усложнения, за да предотвратят или сведат до минимум появата им.

1. Диабетна невропатия

Диабетната невропатия е често срещано усложнение на диабета, което засяга нервите, предимно в крайниците, като краката и ръцете. Продължителните периоди на високи нива на кръвната захар могат да увредят малките кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества на нервите, което води до увреждане на нервите. Симптомите на диабетна невропатия могат да включват изтръпване, изтръпване, усещане за парене и болка в засегнатите области.

Това състояние може да доведе до различни усложнения, включително:

 • Периферна невропатия: Увреждането на нервите в стъпалата и краката може да доведе до язви на краката, инфекции и дори ампутация, ако не се управлява правилно. Редовната грижа за краката и прегледите са от решаващо значение за хората с диабет.
 • Автономна невропатия: Този тип невропатия засяга нервите, които контролират органите, което води до усложнения като стомашно-чревни проблеми, проблеми с пикочните пътища, сексуална дисфункция и сърдечно-съдови аномалии.
 • Фокална невропатия: Фокалната невропатия се отнася до внезапна слабост или болка в специфични нерви или групи от нерви. Може да доведе до силна болка, мускулна слабост и други усложнения, в зависимост от засегнатите нерви.
 • Проксимална невропатия: Проксималната невропатия се характеризира с мускулна слабост и болка в бедрата, бедрата и задните части. Обикновено засяга възрастни хора с диабет и може да доведе до затруднения при ходене и извършване на ежедневни дейности.

Управлението на нивата на кръвната захар в рамките на целевия диапазон, възприемането на здравословен начин на живот и спазването на предписания план за лечение може да помогне за предотвратяване или забавяне на появата на диабетна невропатия.

2. Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е усложнение на диабета, което засяга очите. Продължителното излагане на високи нива на кръвната захар може да увреди кръвоносните съдове в ретината, чувствителната към светлина тъкан в задната част на окото. Това увреждане може да причини проблеми със зрението и, ако не се лекува, може да доведе до слепота.

Честите прояви на диабетна ретинопатия включват:

 • Непролиферативна диабетна ретинопатия: В ранните стадии малките кръвоносни съдове на ретината могат да отслабнат, да се издуят или да изтекат течност в ретината, което води до замъглено зрение и образуване на микроаневризми.
 • Пролиферативна диабетна ретинопатия: С напредването на състоянието тялото може да се опита да компенсира увредените кръвоносни съдове чрез отглеждане на нови, необичайни кръвоносни съдове. Тези нови съдове обаче са слаби и склонни към кървене, което води до допълнително зрително увреждане.

Редовните очни прегледи при офталмолог са от съществено значение за ранното откриване и навременно лечение на диабетната ретинопатия. Контролирането на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и нивата на холестерола може значително да намали риска от развитие на това усложнение.

3. Диабетна нефропатия

Диабетната нефропатия, известна още като диабетно бъбречно заболяване, е усложнение, което засяга бъбреците. С течение на времето високите нива на кръвната захар могат да увредят кръвоносните съдове в бъбреците, нарушавайки способността им да филтрират отпадъчните продукти и излишните течности от тялото. Това може да доведе до бъбречна дисфункция и в крайна сметка да доведе до бъбречна недостатъчност, ако не се лекува.

Основните характеристики и етапи на диабетната нефропатия включват:

 • Микроалбуминурия: В ранните етапи малки количества от протеиновия албумин започват да изтичат в урината поради увреждане на бъбреците. Това може да се открие чрез тестове на урината и е ранен признак на диабетна нефропатия.
 • Макроалбуминурия: С напредването на състоянието по-големи количества албумин изтичат в урината, което показва по-тежко увреждане на бъбреците.
 • Краен стадий на бъбречно заболяване: В напредналите стадии способността на бъбреците да функционират е значително нарушена, което води до бъбречна недостатъчност. Диализата или бъбречната трансплантация стават необходими за оцеляване.

Стриктното управление на нивата на кръвната захар и кръвното налягане, заедно с лекарства, насочени към защита на бъбреците, може да помогне за забавяне на прогресията на диабетната нефропатия. Редовното проследяване на бъбречната функция чрез изследвания на урина и кръв е от съществено значение за ранното откриване и намеса.

4. Сърдечно-съдови усложнения

Диабетът значително повишава риска от развитие на сърдечно-съдови усложнения. Високите нива на кръвната захар и други метаболитни аномалии, свързани с диабета, могат да увредят кръвоносните съдове и да допринесат за образуването на плаки, стесняване на артериите и ограничаване на кръвния поток. Това може да доведе до различни сърдечно-съдови заболявания, включително:

 • Коронарна артериална болест: Натрупването на плака в коронарните артерии може да доведе до стенокардия (болка в гърдите), инфаркт и сърдечна недостатъчност.
 • Инсулт: Диабетът увеличава риска от инсулт, като насърчава образуването на кръвни съсиреци или като уврежда кръвоносните съдове в мозъка.
 • Периферно артериално заболяване: Стесняването на кръвоносните съдове в краката и краката може да причини болка, инфекции и бавно зарастване на рани.
 • Високо кръвно налягане: Диабетът е тясно свързан с хипертонията, което допълнително увеличава риска от сърдечно-съдови усложнения.

Ефективното управление на диабета чрез промени в начина на живот, лекарства и редовни медицински прегледи може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови усложнения. Приемането на здравословна за сърцето диета, извършването на редовна физическа активност и отказването от тютюнопушене са ключови стъпки за минимизиране на въздействието на диабета върху сърдечно-съдовата система.

5. Усложнения на краката

Диабетът може да доведе до няколко усложнения, свързани с краката, главно поради увреждане на нервите и лошо кръвообращение. Периферната невропатия и периферната артериална болест могат значително да повлияят на здравето на краката и да увеличат риска от инфекции и наранявания. Честите усложнения на краката при диабет включват:

 • Язви на краката: Увреждането на нервите и намаленият кръвен поток могат да причинят леки наранявания да останат незабелязани, което води до развитие на язви. Тези язви могат да бъдат трудни за лечение и могат да доведат до сериозни инфекции.
 • Стъпало на Шарко: Това състояние включва отслабване на костите в ходилото, което води до деформации и повишен риск от фрактури. Често е придружено от подуване, зачервяване и топлина в засегнатия крак.
 • Периферно съдово заболяване: Намаленият приток на кръв към краката може да причини болка, спазми и бавно зарастване на рани.

Редовната грижа за краката, носенето на подходящи обувки и търсенето на навременна медицинска помощ при проблеми с краката са от решаващо значение за хората с диабет. Ортопедът трябва да участва в грижите за усложненията на диабетното стъпало, за да се осигури ранно откриване и правилно лечение.

6. Кожни усложнения

Хората с диабет са по-податливи на различни кожни усложнения поради фактори като лошо кръвообращение, увреждане на нервите и нарушена имунна функция. Често срещаните кожни заболявания, свързани с диабета, включват:

 • Диабетна дермопатия: Известна също като петна по пищяла, диабетната дермопатия се появява като светлокафяви или червеникави, кръгли или овални петна по кожата. Те обикновено са безболезнени и се появяват най-често на пищялите.
 • Диабетни мехури: Тези мехури обикновено са безболезнени и се появяват на ръцете, краката, краката или предмишниците. Те са по-чести при хора с диабетна невропатия и преминават от само себе си.
 • Диабетни кожни инфекции: Поради високите нива на кръвната захар, кожата става по-податлива на инфекции като гъбични инфекции (напр. кандидоза) и бактериални инфекции (напр. целулит). Бързото лечение и добрите хигиенни практики са от съществено значение за предотвратяване на влошаването на тези инфекции.
 • Ксероза: Ксерозата се отнася до суха, сърбяща кожа, което е често срещано оплакване сред хората с диабет. Важно е да поддържате кожата овлажнена и да избягвате надраскване, за да предотвратите усложнения.
 • Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum: Това състояние се характеризира с образуването на повдигнати, червеникаво-кафяви петна, които често се развиват по долните крака. Може да бъде свързано със сърбеж, язва или атрофия на засегнатата кожа.

Правилната грижа за кожата, редовното наблюдение на кожата за всякакви промени или признаци на инфекция и поддържането на добър контрол на кръвната захар са от решаващо значение за предотвратяването и управлението на кожни усложнения при хора с диабет.

7. Гастропареза

Гастропарезата е състояние, което засяга нормалното движение на мускулите в стомаха, което води до забавено изпразване. Възниква в резултат на увреждане на блуждаещия нерв, който контролира мускулите, участващи в храносмилането. Хората с диабет, които имат неконтролирани високи нива на кръвната захар за продължителен период от време, са изложени на по-висок риск от развитие на гастропареза.

Честите симптоми на гастропареза включват:

 • Гадене и повръщане: Гастропарезата може да причини постоянно гадене и повръщане, особено след хранене.
 • Бързо усещане за ситост: Дори след консумация на малки количества храна, хората с гастропареза може да се чувстват прекомерно сити.
 • Подуване на корема: Гастропарезата може да причини подуване и раздуване на корема.
 • Киселини и киселинен рефлукс: Забавеното изпразване на стомаха може да доведе до рефлукс на стомашна киселина в хранопровода, причинявайки киселини.

Управлението на гастропарезата включва диетични промени, като хранене с по-малки, по-чести хранения и избягване на храни с високо съдържание на фибри и мазнини. Могат също да бъдат предписани лекарства, които насърчават изпразването на стомаха или контролират симптомите. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е от съществено значение за предотвратяване на влошаване на симптомите на гастропареза.

8. Проблеми с психичното здраве

Животът с диабет може да окаже влияние върху психическото и емоционалното благополучие на индивида. Постоянното управление на нивата на кръвната захар, страхът от усложнения и влиянието на промените в начина на живот могат да допринесат за различни психични проблеми, включително:

 • Диабетен дистрес: Диабетният дистрес се отнася до емоционалното бреме и стрес, свързани с управлението на диабета. Това може да доведе до чувство на неудовлетвореност, безпокойство и прегаряне.
 • Депресия: Хората с диабет имат по-висок риск от развитие на депресия, което може допълнително да повлияе на способността им да управляват състоянието си ефективно.
 • Тревожност: тревожните разстройства, включително генерализирано тревожно разстройство и специфични фобии, свързани с управлението на диабета, са по-разпространени при хора с диабет.
 • Хранителни разстройства: Някои хора с диабет могат да развият нарушени модели на хранене, като диабулимия (изпускане на инсулин за контрол на теглото), което може да има сериозни последици за здравето.

Важно е хората с диабет да дадат приоритет на психичното си здраве и да потърсят подходяща подкрепа. Това може да включва консултиране, групи за подкрепа и участие на специалисти по психично здраве като част от екипа за лечение на диабет.

Заключение

Усложненията на диабета могат значително да повлияят на здравето и благосъстоянието на човека. Разбирането на тези усложнения и предприемането на проактивни мерки за управление на диабета чрез промени в начина на живот, придържане към лечението и редовни медицински прегледи са от решаващо значение за предотвратяване или минимизиране на появата на усложнения.

Чрез поддържане на стабилни нива на кръвната захар, контролиране на кръвното налягане и холестерола, възприемане на здравословна диета, ангажиране с редовна физическа активност и отказване от пушенето, хората с диабет могат да намалят риска и тежестта на усложненията. Освен това редовното наблюдение на различни аспекти на здравето, като очни прегледи, грижа за краката, тестове за бъбречна функция и проверки на кожата, може да помогне за ранното откриване и навременна намеса.

Не забравяйте, че управлението на диабета е ангажимент за цял живот и с подходяща грижа, подкрепа и образование хората с диабет могат да водят здравословен и пълноценен живот, като минимизират въздействието на усложненията.

Вашият коментар